Hybrid Agency Logo

Ételérzékenység a rendezvényen

Elmúltak azok az idők, amikor még legyintett az ember, hogy az ételérzékenység nem is fontos… “jajj, majd az ételérzékenyek esznek salátát”!

2023 van (amikor éppen ezt a bejegyzést írom) és igenis tahóság nem figyelni  rájuk.

Összeállítasz és kifizetsz egy szuper rendezvényt, de a vendégeidre nem figyelsz igazán, akor NEM LESZ HATÉKONY az az esemény.

A Magyar ember olyan evős fajta, nem? Ezt szerintem kezelhetjük tényként.

Ott van a rendezvényeden, hogy kipróbálja a termékedet, vagy meghallgassa az előadásodat a szolgáltatásodról, vagy meghívtad egy networking rendezvényedre… majd, amikor jóízűen falatozna, akkor jön a pofon, hogy majd majszolhatja a jégkockát…

KULCSGONDOLAT

A lakosság közel 40%-a szenved az ételérzékenység valamely fokától.

Az alábbi cikkben kicsit felnyitom a szemedet az ételintoleracia vs. ételallergia közti különbségek kapcsán (ha erre még szükséged van), és pár storyt elmesélek a saját rendezvényszervezői tapasztalataimból, hogy ezekre miért kell figyelni, és hogy lehet megoldani.

Emlékezz rá, hogy egy rendezvény akkor is kommunikál Rólad / cégedről, ha nem akarod…

A figyelmesség hiánya pedig nem a legjobb üzenet, azt lássuk be!

FIGYELMEZTETŐ

Igen tudom, valóban van, aki nem allergiás és nem is érzékeny bizonyos összetevőkre, csak saját döntése okán tartja távol magát tőle és emiatt van, aki ezt csak “divatnak” titulálja…

De gondoljuk át ezt újra!

Ha Pistike nem hal bele a kajádba, és nem is lesz tőle iszonyat hasmenése 3mp múlva, attól még érezheti kellemetlenül magát, hogy tartani kíván valamiféle étrendet és azt nem tud enni Nálad.

Tehát végtére is oda jutunk, hogy ha valós a veszély, vagy ha “csak” (és itt nagyon idézőjeles a csak), nem szeretne valamit megenni, de Te arra nem figyelsz, akkor hasonlóan bunkónak tűnsz a szemében!

Ételérzékenység vs. Ételallergia

A kettő közti különbség viszonylag egyszerű, és ha jobban belegondolsz teljesen logikus is.

Míg az ételallergia esetében az adott személy, a konkrét összetevőből kis mennyiség fogyazstása után is heves (akár halálos!) reakciókat produkálhat, az ételérzékenység kevésbé heves és drasztikus panaszokat okoz, és olykor csak órák, vagy akár napokkal később jelentkeznek azok.

Tudnod kell a vendégeidről, hogy van-e bármi ételérzékenységük, VAGY gondolnod kell rá előre és tudatnod kell velük az összetevőket!

Konkrétumok

Ételérzékenység:

  • Egyes számítások szerint 40% (Medicover Kórház), más adatok alapján az európai felnőtt népesség kb. 15-30%-a (etel-intolerancia.hu) szenved velemilyen fokú ételérzékenységtől.
  • A leggyakoribb kiváltó okok:
    • Búza / Glutén
    • Tej, tejtermék
    • Kukorica
    • Tojás
    • Cukor
  • Tünetek (NEM életveszélyes)
    • Puffadás
    • Ízületi fájdalom
    • Fáradtsgág
    • Ekcéma
  • Tünetek kialakulásának ideje
    • Órákkal később, vagy akár
    • 72 órával később…

Ételallergia

  • A felnőttek közel 2%-a érintett
  • Gyerekek kb. 8%-a érintett
  • A leggyakoribb kiváltó okok:
    • Földi mogyoró / mogyoró
    • Tojás
    • Tej
    • Halak / rákfélék
  • Tünetek (akár életveszélyes is lehet!)
    • Bőr tünetek
    • Emésztési zavarok
    • Légzőszervi problémák
  • Tünetek kialakulásának ideje
    • AZONNAL, vagy
    • maximum 2 órán belül

Egyéb

Ide sorolnám a vallási, egészségtudatossági, vagy sportolói alapon, saját döntés alapján fogyasztott vagy éppen, hogy nem fogyasztott ételeket.
Ide csak egy kivonatát írom ezeknek azért, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül (de a cikk alapvetően nem ezekről szól).
 
Nyilván millió féle van még, illetve ezek alfajai is fontosak, de jelen cikkben ezzel nem kívánok foglalkozni.

Storyk (tapasztalatból)

Ételérzékenység történet a saját életemből

A story szempontjából szerencsére, de amúgy sajnos, nem kell messzire mennem ezért.

Kedves párom az, aki tejfehérjére érzékeny. Tehát nem csak laktózra, ami kellemetlen, de laktáz tabival orvosolható, hanem tejfehérje… azaz semmit sem ehet ami tejes, vagy tejtermék (nem csak aminek a nevében benne van a tej…). Ilyen a vaj, sajt, túró stb…

És igen, van, aki ilyenkor csap a homlokára, hogy “ja… az is tejtermék tényleg”.

Na ez voltam én is.

Mivel ez nem életrajzi regény ezért nézzük, hogy mi ebből a hasznos számodra!

 

Van, amikor eljön a rendezvényemre, vagy elmegyünk étterembe stb.

Szinte minden esetben nehézség az, hogy mi olyan étel van, amit egyáltalán megehet anélkül, hogy rosszul lenne tőle.
Ez az, amikor már rosszul indul a rendezvényed bárki számára, aki hasonló nehészégekkel küzd.

 

Segít az, ha ki van írva!

Sokszor már az is nagy szám, hogy ki van írva a rendezvényen, hogy miben mi van.

 

Előny, ha tudja a felszolgáló (legalább az egyikük), ugyan ezeket az infókat.

 

Legyen opció rá, hogy ehessen legalább valamit a nyers salátán kívül!

 

Ételallergia story egy rendezvényemről

Nem mondok konkrét rendezvényt és időpontot, mert az nem fontos.

Legyen elég annyi, hogy egy nívós nemzetközi konferencia volt Magyarorszgon több ország delegáltjaival.

1 héttel (!) az esemény előtt jön egy email nekem az egyik külföldi delegációvezető hölgy titkárságától, ami kb úgy indult szabad fordításban, hogy “halálos allergia”.

Itt fogod Magadat rutinos szervezőként is és lefejeled az asztalodat!

Amikor tisztul a kép, és nem látsz csillagokat, akkor meg mered nyitni az emailt, és elkezded olvasni.

3 blokkra volt szétszedve a levél:

  • Halálos allergiák
  • Ételérzékenységek
  • Csak szimplán nem eszi meg…

Pánik

Igen, bennem is felmerült a remény, hogy hátha lemondja a rendezvényt, de azért megoldottuk végül!

Amikor túl voltam az első “infarktuson”, hogy ez bizony baj, akkor jön a fejtörés, hogy ezt bizony hogy a fenében oldom meg?!

 

Tüzetesen átolvastam a levelet és 3 féle fordító programmal konvertáltam át magamnak, hogy mindent értsek.

Nagyjából az derült ki, hogy ami sajtkészítmény, vagy egy légtérben készül olyan étellel, amiben sajt van, arra anafilaxiás sokkot kaphat és meghalhat.

Emellett érzékeny volt talán más tejtermékekre (de ez már nem rémlik kristálytisztán).

Illetve nem eszik saját döntése által pár dolgot.

 

Konklúzió, ha nem figyelünk eléggé, akkor örüljünk, ha nem nyírjuk ki, de akkor is lehet hogy rosszul lesz, vagy csak szimplán megsértjük de nagyon.

Szuper kilátások…

Tudom, most ez humoros köntösbe van bújtatva, de azért lássa meg benne mindenki a nagyon-nagyon komoly tényeket és érezze át a szituációt!

Elhiheted kedves olvasóm, hogy aznap nem nagyon volt kedvem poénkodni, amikor megkaptam az emailt, és amikor megette a vendég később az első falatot a rendezvényemen…

Nagyon kedves volt az illető, mert a titkársága levelére írt egy választ Nekem, hogy “megérti, ha nem ehet majd semmit, és már csak annak is örül, hogy a többiekkel lehet”.

Ez az, amit megköszönsz, de nyilván megoldod a vacsoráját szervezőként!

Megoldás

  1. Felkerestem több éttermet is, akik meg tudnak oldani ennyire kritikusan fontos helyzeteket is.
  2. Bekértem 2-3 féle étel opciót, ami megfelelő lehet Neki
  3. Elküldtem a vendégnek, hogy válassza ki / ellenőrizze vissza
  4. Lerendeltem az ételt a tervezett vacsora előtt 1 órára
  5. A biztonsági sofőrt az autójával elküldtem az ételért
  6. Az étel légmentesen lezárva érkezett
  7. A vendég elé bontatlanul tettük
  8. A vendég él és boldog
  9. Szervező (én) végre nem izzad

Szerencsére

Akik ételallergiások azok szinte mind, de az érzékenyek is nagyrészt tud a problémáról!

Hogy ez miért jó?

Azért mert vagy készül rá gyógyszerrel, vagy figyel rá amúgy is.

Tehát dupla védelem, ha erre szervezőként is figyelünk.

Realitás

Na parázz!

A profi cateringes cégek, akikkel mi is szívesen dolgozunk, ezekre már fel vannak készülve!

Nem fogja meglepni őket az alap kérések nagyrésze.

Ha pedig ennyire kritikus helyzet lesz, mint a halálos allergiás, akkor Ők maguk jelzik majd, hogy Neki nem tudnak segíteni, de beengedik a külsős szolgáltató ételét számára.

Megoldások?

Figyelj rá!

Figyelj a vendégeidre, az igényeikre, és a catering választásra.
Követeld meg a figyelmet a cateringtől, vagy a kollégádtól, akinek ezt a feladatot kiadtad.

Kérdezz!

Már a regisztrációnál (online / offline) kérdezz előre, hogy kinek és milyen ételérzékenység / allergia van az életében!
Ezeket gyűjtsd össze és ennek tudatában cselekedj / rendelj (mennyiség, típus stb)
Kezeld ezen adatokat NAGYON bizalmasan.

Jelezd!

Jelezd a helyszínen az ételeknél, hogy mit tartalmaznak (nem csak ételérzékenység esetén kedves gesztus).

Mi minden esetben javasoljuk a partnereinknek, hogy ebbe fektessenek energiát.

A cateringes partnereink szinte bármit meg tudnak oldani… amit Ők nem, azt mi megoldjuk mással!

A (l)ehető legjobb ajánlatot és lehetőségeket fogjuk eléd tárni, ha tervezel egy rendezvényt magatok számára!

Figyelj a vendégeidre, hisz értük szervezzük a rendezvényedet!

Tartalomjegyzék

Facebook
LinkedIn
Email
Petőfi Tamás

Petőfi Tamás

Petőfi Tamás vagyok, a Hybrid Agency alapítója. Olyan céges rendezvényeket szervezek sikeres KKV-knak, amikbe nem kell, hogy beleőszüljenek. Nem rabolom az idejüket, nem merülnek fel plusz költségek, így a siker szinte garantált. Főiskolai időszakom alatt saját csoportos utazásokat szerveztem. Ezt követően extrém sport programokat is lebonyolítottam csoportoknak. Voltam nonprofit szervezet belsős rendezvényszervezője. Junior rendezvényszervezőként dolgoztam egy hazai ügynökségnél. Senior rendezvénymanager voltam egy nemzetközi ügynökségnél. Sokáig szabadúszóként bedolgoztam hazai nagy ügynökségeknek. A FINA 2022 rendezvény teljes dekorációjának én voltam a vezetője / felelőse.

A DÖNTÉS A TIÉD!

Jelentkezz most és hozzuk össze az eddigi legütősebb céges rendezvényeteket!

Ha tetszett a cikk és Te is hasonló rendezvényt szeretnél, vagy pont a fent leírt hibákba nem akarsz belecsúszni, akkor ne késlekedj!

✓ Kötelezettségmentes konzultáció Tamással

További cikkek

Rendezvényszervezési TIPPEK
Petőfi Tamás

Ételérzékenység a rendezvényen

Az ételérzékenység / ételallergia, de a vallási vagy diétás étkezés is fontos tényezők, amikre egy rendezvény szervezésénél figyelni kell! Akár halálos is lehet, de épp elég, ha csak ciki a rendezvény számára…

Elolvasom a cikket

Kérj díjmentes visszahívást!

Az űrlap kitöltését követően hamarosan keresni fogunk

A beszélgetés díjmentes, illetve nem jár semmilyen kötelezettséggel sem.

GDPR, Adatkezlés és ehhez hasonló témákban kérlek látogass el Adatkezelési tájékoztató oldalunkra (KATT IDE)!